top of page

WERKZAAMHEDEN

​

ATELIER

Mijn atelier is gevestigd aan de Buorren 102 in Terherne. Hier maak ik eigen werk, in opdracht en geef ik in kleine groepjes workshops in stooktechnieken.

 

Bent u geïnteresseerd in werk in opdracht of een workshop? Dan kunt u dit aangeven in het contactformulier op deze website.

​

Bezoek aan mijn atelier is op afspraak mogelijk.

TOANHÛS

Ik geef Keramieklessen op Centrum Voor De Kunsten it Toanhûs in Joure.

 

Deze worden gegeven aan volwassenen op maandag en donderdagavond van 19.30-22.00 en op dinsdag en woensdagochtend van 9.00-11.30. Kindercursussen (7 tot 12 jaar) geef ik op woensdagmiddag van 15.00-16.30.

Verder geef ik vanuit it Toanhûs workshops op bijvoorbeeld basisscholen en de buitenschoolse opvang. Vanaf mei worden er stookcursussen aangeboden.

​

Wilt u meer weten kijk dan op de website van it Toanhûs: https://www.toanhus.nl

​

WORKSHOPS

 
RAKUWORKSHOP

 

WAT IS RAKU?

Raku vind zijn oorsprong in de eeuwenoude Japanse Zen-cultuur; een oosterse filosofie en levensbeschouwing uit de 16e eeuw. De stooktechniek werd toen gebruikt voor het maken van de theekommen, die na het afkoelen werden gebruikt voor de theeceremonie. De thee trok dan in de ontstane haarscheuren van de kommen waardoor de werken werden ingekleurd.

Het woord Raku betekent vreugde, geluk en ongedwongenheid.

In de westerse praktijk bestaat het Raku stoken hieruit, dat de werkstukken in een (gas/ of hout) oven een uurtje worden opgestookt tot bv 1000ËšC . Met een tang worden de voorwerpen uit de oven gehaald en door de enorme temperatuurschok gaat de glazuurlaag scheuren, waardoor het typische craquelé effect ontstaat. Na een tiental seconden gaan de voorwerpen in een zaagselton, en worden met een deksel afgesloten. Er ontstaat dan een zuurstoftekort waardoor de vlam dooft en er rook ontstaat. Deze rook dringt in de ontstane haarscheurtjes in het glazuur en de craquelé wordt zichtbaar, waar geen glazuur zit wordt de klei grijs tot zwart. Na een half uur kan het werk uit de ton, het roet kan verwijderd en het eindresultaat is daar!

 

​

​

WAT IS NAKED RAKU?

 Naked Raku is nog maar een relatief jonge techniek die bekendheid kreeg omstreeks de 80-er jaren.

Het kent overeenkomsten met het gewone raku wat betreft  de techniek en stookwijze.

Eigenlijk is er hier sprake van een glazuurfout, doordat er een tussenlaag van slib wordt aangebracht, die er na de stook samen met de glazuurlaag vanaf springt, hierdoor ontstaat de craquelé  in de huid van de klei als een afdruk/tekening.

Waar bij de gewone raku de craquelé in het glazuur zit, ontstaat deze bij Naked Raku in de huid van het werkstuk.

Een ander verschil is dat de temperatuur van de oven bewust lager wordt gehouden, omdat de glazuurlaag niet tot een volledige smelt mag komen.

Na de stook gaat het werkstuk niet in de zaagselton maar word in de buitenlucht overgoten met water waarna de slib en glazuurlaag er afspringt. Wat overblijft is een pot met de tekening in de huid.

Hoe deze tekening zal zijn is een verrassing en dus ook spannend!

Deze techniek is een aparte workshop, het is belangrijk dat het werkstuk gepolijst wordt voor de biscuitstook.  Dit is belangrijk zodat de laag er goed af kan springen,  om deze reden geeft  een ronde eenvoudige vorm het beste resultaat.

INFO

Op twee zaterdagochtenden ga je twee tot drie werkstukken maken, met speciale raku-klei.

Deze klei bevat grove chamotte of zilverzand, hierdoor zijn de werkstukken beter bestand tegen de grote temperatuurverschillen; de werkstukken mogen niet te groot zijn, maximaal 25 cm.

Nadat het werk op deze dagen is gemaakt, wordt het gedroogd en alvast biscuit gebakken.

Na enkele weken volgt dan de stook dag, op deze dag gaan we de werkstukken glazuren, met speciale raku glazuren en daarna stoken in de Raku oven (gasgestookt)

 

De kosten van deze workshop zijn 125,00 euro incl. BTW waarbij alle materialen en stookkosten zijn inbegrepen, koffie/thee en een lunch op de stookdag.

Er kunnen maximaal 4 deelnemers meedoen per keer!

Deelname is op volgorde van binnenkomst, na betaling is je deelname definitief.

​

Aanmelden kan via het contactformulier op deze website.

bottom of page